O kávě
Tuto kávu bychom doporučili těm, kteří již mají s výběrovou kávou nějaké zkušenosti, jelikož se jedná již o příjemně ovocnou kávu. Jak je u naturálních etiopských káv zvykem, očekávejte výraznou sladkost a vyšší aciditu. V kávě dominují květinové tóny jasmínu a sladkost peckového ovoce s borůvkami.
- Země původu: Etiopie
- Farmář: Abebe Gutema
- Proces zpracování: Washed
- Odrůda: Heirloom
- Nadmořská výška: 1 850 – 1 950 m. n. m.
- Chuťový profil: broskev, černý čaj, marakuja

Způsob zpracování kávy
Po sesbírání a vytřídění se třešně ponoří do velké nádoby s vodou. Zralé plody v kádi s vodou klesnou na dno a na hladinu vyplavou nezralé třešně, kvůli menší husotě nebo třešně, které mají například nějaký defekt. Poté se vyloupe kávové zrnko z dužiny. Je několik způsobů jak lze tento úkon provézt, vždy je ovšem přítomna voda. Vyloupaná zrna obsahují drobné zbytky dužiny, které je nutné odstranit.
To se dělá dvěma způsoby.
U obou způsobů se zrna nechávají fermentovat, díky čemuž se zbylá dužina sloupne z kávového zrnka.
První způsob je fermentace bez přítomnosti vzduchu, tedy ve vodě a nazývá se anaerobní a druhým způsobem je fermentace na vzduchu, neboli aerobní.
Takto připravená zrna se následně suší na vlhkost kolem 10 – 12 %. První způsob probíhá na betonových plochách, tzv. patios a druhým způsobem je sušení na „afrických postelích“, což jsou dřevěné konstrukce, propojené textilií. Po vysušení, které trvá zpravidla několik týdnů, dle klimatických podmínek a vlhkosti zrna se odstraní tzv. pergamino, což je tenký obal zeleného zrna a káva je připravená na export.
O farmáři
Abebe Gutema pěstuje kávu ve výškách 1850 až 1950 metrů nad mořem, nedaleko hory Reko. Jako vášnivý a pokorný pěstitel zpracovává svou kávu ve vlastní zpracovatelské stanici, což zaručuje nejvyšší kvalitu. Většina pěstitelů v Etiopii jsou drobní farmáři, kteří používají tradiční metody pěstování bez chemických hnojiv a pesticidů. Region Kochere v zóně Gedeo, s nadmořskými výškami od 1800 do 2100 metrů, poskytuje ideální podmínky pro pěstování sladké a ovocné kávy.
Abebeho jsme navštívili v lednu tohoto roku. Abebe vlastní na etiospké poměry pomerně velkou farmu, o rozloze kolem 7 ha. Náš partner, se kterým spolupracujeme pro import zelené kávy z Etiopie, Guansa Coffee, se proto rozhodli Abebemu vybudovat jeho vlastní zpracovatelskou stanici. Abebe do pěstování a zpracování kávy dává opravdu vše. Když jsme se ho zeptali, jestli by bylo možné ho navštívit opět za rok a vyzkoušet spolu nové experimentální metody, usmál se a řekl, že to bude požehnání a pro něj obrovská čest. Takový je Abebe, skromný sympaťák, který je otevřený novým moderním postupům.